12 januari 2008

Vandringsdag i Anderna

En dag på Ecuadorresan vandrade vi från vulkanen Quilotoas topp till byn Chugchilan. Quilotoa är den västligaste av de ecuadorianska Andernas vulkaner och är nästan 4000 m hög. Längst upp har toppen rasat samman vid ett utbrott för ca 800 år sedan. Där finns det nu en caldera med en sjö, som är 250 m djup och alldeles smaragdgrön.

Till den här sjön kan man klättra ner om man vill, men det gjorde inte vi. Istället skulle vi vandra ca en kvarts varv runt "krater"kanten och därefter ta oss ner ca 1000 m och sedan upp igen 350 m för att nå byn Chugchilan där nästa övernattning väntade.

Här har jag lånat en bild på vandringsvägen och ett diagram över nivåskillnaderna från en av deltagarna i resan som var utrustad med GPS.


Vi fick en guide med oss - en indian, vars namn var långt och annorlunda för våra öron. Han hade med sig en flöjt, som han spelade på med ojämna mellanrum. Speciellt i uppförsbackarna fungerade musiken som draghjälp.

I början av vandringen var det kallt och blåsigt, så det var skönt med mössa, vantar och långkalsonger som förstärkning. När vi sedan kom i lä av bergen blev det betydligt varmare. Vi kände ine av höjden speciellt, utan vid det här laget var vi tydligen väl acklimatiserade. Och vi gick ju neråt.

Vi gick genom olika typer av landskap - här genom en ravin där det brukar forsa vatten vid regn. Men vi hade tur. Inget regn den dagen förrän efter vi kommit fram till övernattningen i byn.

Där uppe gick vi! Ser ni dom små prickarna strax till höger om mitten? Det är några av våra medvandrare.

Någonstans efter vägen hittade vår guide sin kompis, som lämnade det han hade för sig och följde med på resten av turen.

Vi gick från ovanför trädgränsen till en grönt och frodigt landskap. Överallt fanns det spännande saker att titta på, men man fick passa sig för att titta runt för mycket för på de flesta ställen var stigen smal och man fick kliva mycket.

Efter ca fem timmar och ganska trötta efter den sista stigningen på 350 m, var vi "nere" i Chugchilan, som visade sig vara en liten sömning by.
Här kommer byns sopbil.

Usikten från bakongen på Mama Hildas nästa morgon var fantastisk.

Det var en härlig vandring och jag är jätteglad att jag har gjort den.

Här kan man läsa en berättelse från en annan vandrare på denna led.

5 kommentarer:

 1. Äntligen helg o jag har läst hela din reseskildring tom idag. Vilken underbar resa!! Det vore ett ställe att åka till! Funderar på en resa till sportlovet, men det verkar inte finnas några kvar, förutom till de "vanliga" ställena!
  Får spara till ett annat tillfälle o en längr o mer givande resa, än bara sol o bad. (Fast det är just det jag behöver nu!!)
  Maken skulle egentligen vara i Kenya nu... men det blev framflyttat pga läget i landet...

  Har suttit o scannat in gamla resekort nu (+ testat farfars kort!). Scannern vi köpte är en CanonScan LIDE 600F. Fungerara bra än så länge!!

  Jag verkar tillhöra den lilla skaran som älskar att höra om folks semesterresor o minnen! Har kompisar som säger "dom på jobbet säger bara - jaha, du är tillbaka nu! - om en det när dom kommit från en resa". Det är ju inte kul! Dom kan tom komma hit med bilder för att visa mig, för dom vet att jag suger till mig allt!! I love it!!
  Ha en skön lördag! (jag ska städa...)

  SvaraRadera
 2. Otroligt vackra bilder och spännande resa! Vill veta mer. :)

  Heh, jag tillhör också den lilla skaran som blir alldeles exalterad över andras reseberättelser!

  SvaraRadera
 3. Människor som är intresserade av att höra om andras resor växer inte på träd precis. Vi pratade om just det på resan - att det är så svårt att förmedla det fantastiska man varit med om eftersom i stort sett ingen egentligen är intresserad av att höra på. Men då är det ju helbra att det fins möjlighet att lägga ut sina bilder/kommentarer på nätet, så att man kan få säga sitt och den som vill kan titta. Och får man sedan kommentarer dessutom = lycka!

  SvaraRadera
 4. Jag gillar också att höra andras reseberättelser och se bilder från resor! Så gissa om jag tycker om det här inlägget. Fina bilder

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig resa ni verkar ha haft! Sydamerika har länge stått på önskelistan över kommande resmål och inte blir jag mindre sugen nu :)

  SvaraRadera