13 februari 2008

Debatt i Sera

Mitt bidrag till ordlös onsdag tidigare idag visade en munk som hade bråttom. Han var på väg med stora kliv mot Seraklostrets eftermiddagsdebatt bärande sin sittkudde i ena handen.

På eftermiddagarna tar munkarna i Seraklostret ledigt från sina studier och roar sig med att debattera i klosterträdgården. De samlas i grupper. Det är grupper av munkar som inte har kommit så långt i sina studier för sig och andra grupper av mer erfarna munkarna en liten bit därifrån.

Det går mycket livligt till. Debatten är oftast mellan två personer - den ena ställer frågor och den andre ska svara så "smart" som möjligt. Dom hejas på av de andra munkarna och ibland blir det riktigt fysiskt, dock i trivsam anda. Frågor och svar flyger fram och tillbaka.

Debatten kan börja med att den ene ställer en till synes enkel fråga, t ex Är himlen blå? Sedan drar det igång. Utfrågaren försöker hela tiden slå hål på svararens resonemang genom nya frågor. utfrågaren markerar ofta sina frågor genopm att klappa den ena handen hårt i den andra och stampa med foten. Vilken underhållning för åskådarna!

Här kommer lite fler bilder från munkarna i Seraklostret.