22 februari 2008

Issyk-Kul



Issyk-Kulsjön fryser aldrig till trots att det kan bli neråt -5 grader på vintern i området. Sjön, som är en av de djupaste sjöarna i världen och 668 m som djupast, ligger på 1600 meters höjd i norra delen av Tien Shanbergen i Centralasien.

Namnet Issyk-Kul (stavningen kan vara lite varierande) betyder varm sjö på kirgisiska och värmen kommer från de varma källor som förser sjön med vatten. För länge sedan var Issyk-Kul ett stopp på Sidenvägen och en del historiker anser att det är härifrån digerdöden kom på 1300-talet.

När jag besökte Issyk-kul var det sommar och badtemperatur. Vi bodde på förläggning några dagar för att komma i stämning inför 10-dagars vandringen uppe i bergen söder om sjön. Förläggingen brukade användas av idrottsungdomar och ryska turister för rekreation och bad och standarden var ganska enkel, men de små husen vi bodde i såg trevliga ut.

En riktig ryskinspirerad matsal ingick, med bastanta damer som iförda ryska höga mattantsmössor serverade slevvis med mat från bakom en lucka.

Efter att ha både badat i och åkt på sjön, besökt staden Karakol och fått en genomgång av hur vandringen var planerad, var vi redo för nio nätter i tält i de kirgiziska bergen.