20 februari 2008

På jakt efter kryss

På resan till Tien Shanbergen i Kirgizistan var flera av deltagarna ivriga fågelskådare och utrustade med fina kikare. Jag som kan noll och intet om fåglar drogs med i fascinationen och tyckte att det var spännande med alla sorters fåglar vi såg. Jag förstod också att det var mycket viktigt att kryssa i fågelboken när man hade sett en fågel av en bestämd art. Som icke innehavare av kikare kunde jag kanske inte se lika mycket som de med kikare, men å andra sidan hade jag rätt kul ut åt hur det såg ut med alla kikande människor på rad.

En av deltagarna skickade efter resan ett häfte med dagboksanteckningar. Där fanns det bl a antecknat per dag vilka fåglar vi såg och vilka blommor. Totalt 115 olika fågelarter får jag det till när jag räknar i listan längst bak i häftet. Bara första dagen på bussfärden mellan Alma-Aty i Kazakstan och Issyk Kul-sjön i Kirgizistan såg vi:

brun glada, örnvråk, himalayagam, tornfalk, rödfalk, vaktel, drillsnäppa, turturduva, större turturduva, palmduva, tornseglare, härfågel, sånglärka, ladusvala, backsvala, klippsvala, fältpiplärka, isabellatörnskata, svartpannad törnskata, isabellastenskätta, orientstenskätta, svarthakad buskskvätta, hämpling, bergortolansparv, rosenfink, ljus rosenfink, stensparv, gråsparv, pilfink, stare, sommargylling, korp, svartkråka, råka, kaja, skata, gråhäger, rostand, sothöna, tofsvipa, rödbena, styltlöpare, skrattmås, fiskmås, asiatisk kalanderlärka, cettisångare.

Jag kan inte tänka mig att jag själv såg många av dom här, men himalayagamen den där första dagen kommer jag faktiskt ihåg. Den var stor och mäktig. Och vilket spännande namn den har - himalayagam.

Under hela vandringen sedan spejades det ivrigt. Jag tror det största kapet under resan var när några av deltagarna fick syn på en svartbröstad rubinnäktergal. Den såg inte jag. Men det var en fin vandring.