25 juli 2008

Den som väntar på nå´t gott...

Kön till Peterskyrkan i Rom var lång.
Vi kom dit lagom när magen började signalera lunchtid och solen strålade intensivt på himlen. Ingen skugga. En trött turistmamma en bit bort berättade för sina barn att dom skulle bli tvungna att stå i kö minst en timma...
Vi intog plats i kön i alla fall. Jag menar, hur ofta är man just där? Sedan turades vi om att stå i kö och att stå i den svala(re) pelargången runt Petersplatsen.
Kön flyttade sig framåt med bra fart och på en halvtimme var vi igenom både säkerhetskontroll och klädkontroll. Anständig klädsel krävs för inträde i Vatikanstaten och med detta menas numera inga bara axlar eller knän. En dam framför oss i kön tvingades vända p g a icke godkänd klänning med bara axlar. Trist efter att ha tillbringat en bra stund i kö och nu vara så nära målet.
Men vi hade dagen till ära klätt oss i långbyxor (ja, det var varmt!) och slank lätt igenom.

4 kommentarer:

 1. Ojoj, vilken kö! Tur att ni klarade klädkontrollen så att ni inte stått där i onödan...

  Ska bli kul att få se bilderna från resan!

  SvaraRadera
 2. Jag hade bara "lilla kameran" med mig på den här resan, men en del bilder blev det i alla fall. Jag lägger ut lite successivt har jag tänkt mig.

  SvaraRadera
 3. Vad kul med reseskilldring och bilder. Det var ett par år sedan jag var i Rom, och var där dessutom bara över dagen, men klädkontrollen minns jag. Fyra tonårstjejer som vi då var hade vi faktiskt tänkt på att ta på oss långa kjolar/byxor och t-shirts som täckte axlarna (eller en sjal eller ngt). Visst är det trost får dem som inte har tänkt på klädseln innan, men å andra sidan tycker jag det är bra att man i alla fall signalerar att det är en kyrka och inte ebdast en turistattraktion. Det jag inte gillade (om jag inte minns fel) var att de inne i kyrkan SÅLDE vigvatten.

  SvaraRadera
 4. Oj, vilken kö! Men säkerligen värt att vänta. Det hade jag också gjort!

  SvaraRadera