30 november 2008

Testa dina kunskaper

Imorgon startar årets version av Mimos Julkalender.

Veckans Fototriss - Trappor

Jag hade inte så många trappbilder märkte jag vid genomgång av arkivet. Däremot många utsikter från toppen att trappor. Undrar varför? Kanske stoppar jag undan kameran och bara koncentrerar mig på bestigningen? Och tar sedan fram kameran igen när det jobbiga är över. Ingen aning. Måste kollas.

Här kommer i alla fall mina tre bilder. Först en kinesiskt trappa i Yunnan. Tvåan är en ecuadoriansk trappa ovanför stande Baños och sista visar rulltrappan in i Kolmårdens djurpark.
Klicka upp dem till större storlek så syns dom bättre.
Fler trappbilder finns här.

29 november 2008

Veckans fönster

Min fönsterbild kommer den här veckan från någonstans i närheten av Washington Square Park i New York. Jag tyckte det var rätt fascinerande första gången jag var i N Y att husen verkligen hade sådana där utvändiga brandtrappor som man ser på film...

Fler veckofönsterbilder brukar samlas under dagen hos Susanne så kika gärna in där.

28 november 2008

Fredagsfärger - Rosa och Vit

Svårighetsgraden i Fredagsfärger har ökat markant nu när en kombination av två färger har införts. Idag står rosa och vit på tur.
Det får bli en något luggsliten ecuadoriansk fjäril som jag träffade på första dagen i Quito, jetlaggad och dan (jag alltså). Tur för mig nu att den hade valt att slå sig ner så att en rosa och vit bakgrund bildades på fotot.
Själva fjärilen hör ju till den lite neutralare sorten. Jag har för mig att jag tog bilden för att jag tyckte att fjärilen var så stor. Men det ser man ju inte här.Vad man däremot kan se här är fler rosa/vita bilder.

26 november 2008

Ordlös onsdag


Fler ordlösa bilder finns hos Akson och Nejma.

25 november 2008

Tisdagstema - Guld

En guldig fisk i ett akvarium är mitt bidrag till dagens tisdagstema guld. Fisken är inte särskilt snygg, men det blänker lite om den i alla fall.

Fler guldbilder här!

24 november 2008

23 november 2008

Veckans Fototriss - Ovanifrån

Ovanifrån...ok, här kommer en veneziansk gondol fångad från en bro, sälar som gonar sig i solen på en strand i västra USA fångade från en klippa, och slutligen utsikten nedåt från översta steget i en klostertrappa i Kina.
Fler Fototrissbilder finns att titta på här.

22 november 2008

Veckans fönster

Här är det dags för den omvända varianten av Veckans fönster som innebär "ut genom ett fönster".

Bussresa genom det tibetanska landskapet.

Väster om Lhasa är det ett mycket torrt landskap och så här såg det ut genom bussens framruta när vi rullade över slätten mot de snöklädda bergen.

Fler fönsterbilder hittar du hos Susanne.

21 november 2008

Fredagsfärger - Gul och Grön

Nu trappas det upp. Temat denna gång på Fredagsfärger är både gult och grönt.
Jag gör en ganska generös tolkning. Om man bara tittar på bildens vänstra sida ser det lite gulgrönt ut, annars... nja vete katten.Det här är en mur vid Dalai Lamornas sommarpalats Norbulinka i Lhasa.

Fler gulgröna bilder finns här.

20 november 2008

TorsdagsReflektion

Trebarnsmamman har startat en ny torsdagsutmaning som heter TorsdagsReflektion. Läs mer om den här. Det skall visas bilder som på något sätt symboliserar/illustrerar veckan.
Min vecka har inte haft något speciellt "tema", men jag kan visar en bild från en av mina gå-rundor. Gå-rundorna är ett stående (?!) inslag i mina veckor.

Andras bilder hittar ni här.

19 november 2008

Bättre sent än ännu senare


Och så kom snöandet till mig också då. Dags att sätta på dubbdäcken på cykeln!

Ordlös onsdag - 2 in 1



Fler Orlösa onsdagsbilder finns hos Nejma och Akson.

18 november 2008

Tisdagstema - Mörker

Tisdagstema gäller mörker.Det börjar bli riktigt mörkt på eftermiddagarna/kvällarna nu när jag går en av mina rundor. Man får börja planera vilken runda som är smart att gå för att slippa hamna i alltför mycket mörker. Det är ju inte alltid man har månen till hjälp. Pannlampa kanske vore nåt...

Mörka bilder finns här.

17 november 2008

Utan ord


Pumita är tillbaka, men Thérèse vikarierar den här veckan också. Hos henne kan ni hitta fler bilder Utan ord.

16 november 2008

Fel säsong

Minimal kopparorm låg på cykelvägen igår. Den måste ha räknat fel på årstid på något sätt.

Veckans Fototriss - Skräp & sopor

Veckans tema på Fototriss är alltså Skräp & sopor.

Jag bläddrade igenom ganska många bilder och konstaterade att just skräp och sopor inte är något jag koncentrerar mig på när jag fotograferar. Istället var det förvånansvärt lite av den varan i bilderna.

Men några hittade jag i alla fall och de här tre har jag valt att visa idag. Det är bilder som kombinerar skräp & sopor och djur.

Först kommer här ett stackars fjäderfä på en något skräpig gårdplan vid ett långhus på Borneo. Ser ni kedjan kring benet? Fågeln kanske är mycket värdefull eller mycket rymningsbenägen. Jag tog bilden ut genom en av dörrarna till långhusets gemensamma yttre rum.
För att komma till toan på en restaurang i Tibet fick man gå genom köket och sedan nedför trappan man ser på bilden, undvika att trampa på hunden och hönsen eller något annat, hoppa över den lilla bäcken och sedan gå över en gårdsplan till ett litet hus av betong. Man kan hoppas att ordningen inne i restaurangen var lite större...
I Madison Square Park i New York är det kul att titta på alla ekorrar som skuttar runt. Här har en av dom hittat en riktig guldgruva.
Fler bilder på temat hittar ni i Veckans Fototriss.

15 november 2008

Från diabildsarkivet - Kathmandu

Här kommer en gammal bild från diabildsarkivet igen. Från Kathmandu i Nepal den här gången.

Och så några löv

En apelsin gör nog susen

Veckans fönster

Dags för Veckans fönster, temat som Susanne har startat på sin fotoblogg.
Det här är ett fönster i Seraklostret alldeles utanför Lhasa. (Jag har många Tibetbilder kvar att visa...)
Seraklostret är där de fantastiska munkdebatterna hålls varje eftermiddag. Jag har visat bilder från dem och skrivit lite om dem tidigare, här och här finns det om du vill se mer.

En överblicksbild över Veckans fönster måste jag ju visa också.

Länkar till fler fönsterbilder brukar samlas hos Susanne så här kan man gå in och titta.

14 november 2008

Fredagsfärger - Blå

Dagens färg är blå och här var jag i det blå på väg till New York.Fler blå bilder finns på Fredagsfärger.

13 november 2008

Behandlad

Utmanad av Susanne

Jag ser att utmaningen om att berätta sju saker om sig själv går runt bland en del av bloggarna jag läser regelbundet. Jag har också blivit utmanad. Av Susanne. I vanliga fall pratar jag inte speciellt mycket om mig själv, men jag kör väl på... En del kanske jag redan har nämnt i förbigående.
  • Jag är mycket morgonpigg och följdaktligen kvällstrött. Det gör att jag inte har någon koll på TV serier som går, och kan inte hänga med i pratet om dem vid fikabordet. Det gör inget.
  • Jag har sovit en natt under en gran på ett högt, brant berg i Kirgizistan. Jag var tvungen att spjärna emot med fötterna för att inte hasa nedåt. Som tur var hade jag en mössa med i min lilla dagtursryggsäck, så jag behövde i alla fall inte frysa om huvudet på natten. Eftersom det hela var en oförutsedd händelse var jag glad när jag blev bjuden på en tredjedels hård messmörsmacka på morgonen. Någon annan mat fanns inte. Men det löste sig.
  • När jag var 10 år höll jag på med sex språk. Pratade svenska hemma, norska med grannarna, lekte med kompisar på flamländska, gick i tysk klass, hade franska som främmande språk i skolan och var tvungen att lära mig skolengeksla hemma för att kunna hänga med när vi skulle flytta tillbaka till Sverige. Inte underligt att det har blivit som det har blivit...
  • Min motion består av att jag cyklar till jobbet året om och är ute och går minst 45 minuter varje dag (undantag har förekommit). När vädret är för hemskt på cykeln, låtsas jag att jag är ute på expedition någonstans långt borta... Det blir genast mycket roligare. :)
  • Jag har en konstant reselängtan och har varit i 40 någonting länder. Just i denna sekund skulle jag vilja åka till... Nepal!
  • Jag har aldrig kjol och tycker inte alls det är roligt att shoppa kläder. Om det inte är sportkläder förstås. Fleecetröjor, vandringskängor, trekkingbyxor... det gillar jag.
  • Jag älskar grönt te, avokado, sushi och stinkande ostar.

Reglerna för den här utmaningen är (och här klipper jag in från Susannes blogg)

* Länka den som utmanat dig och sätt in dessa regler på din blogg.

* Berätta 7 saker om dig själv, både alldagliga och knäppa.

* Utmana 7 st i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem.

* Låt dem få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar i deras blogg


Jag bryter mot regel nummer 3 och lämnar det fritt till den som vill att anta utmaningen.

12 november 2008

Ordlös onsdag

Fler Ordlösa bilder idag? - En omgång finns hos Nejma och en annan hos Akson.

11 november 2008

Fortsätter drömma

Här går jag och drömmer om resor till alla möjliga spännande långt-bort-ställen och vad lyckas jag boka? En tredagars till Berlin före jul...

Nej, bättre borde jag kunna få till.

10 november 2008

Utan ord


Fler bilder Utan ord finns hos Thérèse, som fortfarande vikarierar medan Pumita är på Påskön.

09 november 2008

Veckans Fototriss - Så här ser det ut där jag är idag

Så här ser det ut där jag är idag, dvs hemmavid.
På förmiddagen gick jag ut till min skog Man behöver bara gå några minuter ner för backen och sedan över vägen och så är man ute på "rundan". Först är det lite träddungar och några fält, men sedan kommer man in på riktiga rundan med fin och omväxlande skog.
På förmiddagen hängde dimman i luften och det var sådär 8 grader varmt. Perfekt gåväder. Jag fotade flitigt, men Fototriss är Fototriss så här är tre av bilderna.
Bland det första man går förbi på rundan är nappträdet.

Längst bort på rundan kommer man till ett fält. Där finns det en annorlunda trädstam. Idag var det väldigt dimmigt så man såg knappt till andra sidan av fältet.

På min nästan en och en halv timma långa promenad såg jag bara en annan person - en joggare som sprang förbi. Märkligt att det inte var fler ute. Det som var så skönt att gå idag.

Mer från Veckans Fototriss finns här.

08 november 2008

Veckans fönster

Mitt fönster den här veckan finns på en liten bakgård i Lhasa. Jag kikade in där när jag förbi på gatan utanför och kunde inte motstå att ta en bild med min lilla kompaktkamera. Jag undrar verkligen om det där fönstret släpper in något ljus i rummet innanför.

Fler fönsterbilder kan du hitta på Susannes fotoblogg.

07 november 2008

Fredagsfärger - Vinröd

Vinröda är de tibetanska munkarnas kläder.
Här är ett helt gäng munkar som lyssnar till en debatt i Seraklostrets trädgård.

Andras vinröda bilder.

06 november 2008

Upp- och nedgångar

För ett tag sedan skaffade jag ett lite ljusstarkare normalobjektiv till min Nikon, och nu har jag verkligen upptäckt vad användbart det är. Det funkar jättebra i det där lite halvmörka som är nu på eftermiddagarna. Så jag experimenterar för fullt med sihuettbilder i solnedgången för tillfället. Det är väl inte direkt något originellt med solnedgångar, men i alla fall... det är kul att prova. Och tacksamt.
Så här såg det ut utanför mitt jobb när jag skulle hemåt idag.
Det funkar i soluppgång också. På vägen till jobbet i morse var det också fint.

05 november 2008

Ordlös onsdag


Fler Ordlösa bilder finns hos Akson.

04 november 2008

Lite mer på samma tema

Jag blev inspirerad av Veckans Fototriss häromdagen så igår kväll gick jag ner till den lokala kyrkan och fotade lite.
Så här ser den ut i kvällsmörkret.

03 november 2008

Utan ord - Vackert?


Fler bilder Utan ord finns hos Pumitas vikarie Thérèse.

02 november 2008

Härlig söndag

Tog härligt skön och frisk promenad på förmiddagen i solskenet. Gick åt höger där stigen delar sig och hamnade på ett fält och sedan på en grusväg. Solen värmde.
Varför har jag inte gått åt det hållet förut?

Veckans Fototriss - Kyrkor

Det är alltid lika spännande att ta reda på vilket som är temat för Veckans Fototriss. Den här gången är det kyrkor.
Tänk nu vad praktiskt det hade varit om jag hade satt sökord på mina bilder och bara hade behövt skriva in "kyrka" och så vips! låg alla kyrkbilder där snyggt och prydligt. Men nej, så gick det inte till.
Mina bilder idag visar först en kvällsvy i Florence i Italien med kyrka som tornar upp sig där borta över alla andra byggnader. Därefter kommer en kyrka i den lilla byn Chugchilan i Ecuador när vi äntligen kommit fram efter en dags vandring från vulkansjön.
Tredje bilden visar en kyrka i närheten av Otavalo i Ecuador. Vi kom förbi på kvällen strax före jul och såg det lysa från kyrkan i kvällsmörkret.

Bonus
Bonusbilder är populära på Fototriss har jag sett. Idag har jag också med en bonusbild. Den visar hur det såg ut när man klev in i kyrkan här ovanför.

Fler kyrkobilder finns här.