21 mars 2009

Veckans fönster

Veckans fönster finns i en fabrik för tibetanska mattor utanför Patan i Kathmandudalen i Nepal. Det är tibetaner och barn till tibetaner som flytt från Tibet som arbetar i fabriken. Här finns enormt vackra mattor och en arbetsmiljö som Arbetsmiljöverket inte skulle godkänna.

Så här såg det ute inne i lokalen. Kvinnorna satt en och en eller två och två (ibland tre) framför vävstolen på en kudde på golvet. Just när vi kom var det lunchrast, därför den tomma lokalen på bilden nedanför.

Det var lite halvmörkt i lokalerna och jag använde inte blixt, så bilderna är därefter - lite halvblurriga, men det kan vara kul att se i alla fall hur det såg ut.

På övervåningen såldes mattorna och i ett litet hus utanför såldes halsdukar och annat av garn som blev över vid mattillverkningen. Jag köpte en halsduk av yakull.

Fler veckofönster samlas hos Susanne.

13 kommentarer:

 1. Ett mycket vackert fönster och galler måste det ha med tanke på alla dyra mattor som tillverkas.
  Ha en solig helg Amanda

  SvaraRadera
 2. Tack för att du visar oss ett vackert fönster, men framför allt hur arbetsmiljön ser ut där dyrbara mattor tillverkas knut för knut.

  SvaraRadera
 3. Det var ett underbart vackert fönster tycker jag, så mkt detaljer att titta på, men oxå enormt fina bilder från fabriken där mattorna tillverkas, ja vad skulle arbetsmiljöverket säga om det tro?
  Hoppas Du inte såg en massa små barn som utnyttjades som arbetskraft!?

  Ha en skön Helg!

  annette

  SvaraRadera
 4. De där flaggliknande "tygbitarna" som syns utanför fönstret (och på Ordlös onsdag-bilden), har de någon speciell funktion, eller är det bara för att det ska se snyggt ut?

  SvaraRadera
 5. Det är tibetanska böneflaggor i fem olika färger och med böner skrivna på. När de fladdrar i vinden sänds bönerna ut.

  SvaraRadera
 6. Vilket fönster! Så vackert! Och vilket fint litet reportage om från mattfabriken. Intresserar mig mycket, eftersom jag för många år sedan vävde ganska mycket. Men jag skulle aldrig ha klarat av deras arbetsställning! Och numera knappast antalet varptrådar...
  Jättefina bilder som vanligt!
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 7. I mattfabriken jobbade inga barn. Däremot jobbar en massa barn i Nepal överhuvudtaget.
  Det är obligatoriskt med 10 år i skolan men detta är ganska nytt så det har inte slagit igenom, utan man är kvar i att det är obligatoriskt att gå 5 år i skolan. Sedan går inte alla barn ens fem år i skolan - en del går inte alls.

  SvaraRadera
 8. Vilken resa du har gjort! Kan tänka mig att det tar lång tid att smälta alla intryck. Roligt för oss andra att se alla dina superfina bilder! Både som inspiration och substitut. ;)

  SvaraRadera
 9. Fantastiskt vackert fönster. Så fint med vimplarna hängande utanför.

  SvaraRadera
 10. Roligt att läsa om bilderna förutom att få se dem. Fönstret är vackert med sina sirliga galler.

  Välkommen hem igen! För du är väl i Sverige igen?

  SvaraRadera
 11. Yes, nu är jag tillbaka. :)

  SvaraRadera
 12. Villket vackert fönster! och alla bilder är så vackra och levande.

  SvaraRadera