30 augusti 2009

Den gamla kossans böj

Igår visade jag några bilder från hotellet i byn Laoniuwan (Den gamla kossans böj) vid Gula floden i Norra Kina. Här kommer några till.

Laoniuwan ligger mycket vackert vid en böj i Gula floden. Det är inte många som bor kvar i byn, utan de har blivit "utköpta" för att man har för avsikt att satsa på turism...

Här ser man byn från klippkanten mitt emot. Laoniuwan ligger i provinsen Shanxi och på andra sidan floden, där jag står när jag fotograferar här, ligger Inre Mongoliet.

Här är hotellet jag bodde på. Vår grupp var den första med utlänningar här. Sex rum, två "hål i golvet" toaletter, ett rum med två duschar och en bytta med några knappt levande fiskar, begränsad tillgång till elektricitet och vatten, en stenhård kang* att sova på, plaststolar och bord utomhus för måltider. Men sånt gillar jag. God mat lagade dom där och vilken utsikt! Den kan ingen klaga på.

* En kang är en upphöjning i golvet i cement eller tegel. På nätterna rullar man ut tunna madrasser på den och sover där. Man kan elda under kangen så att det blir varmt och skönt på vintern.

Här kan man se hur husen var byggda med platta stenar som är staplade på varandra.

Och vad finns att göra här? Vi vandrade längs resterna av den Kinesiska muren, åkte motorbåt på Gula floden, hade picnic i det fria, satt och njöt av stillheten och gick på upptäcktsfärder i byn.