27 april 2011

Det mytiska Yanggakdo

Det är på det 47 våningar höga hotell Yanggakdo som de flesta utlänningar hamnar när de besöker Pyongyang. Yanggakdo ligger på en ö mitt i floden Taedong som delar Pyongyang i två delar.

Högst upp i hotellet finns en roterande restaurang, men ingen verkar riktigt säker på om den roterar eller inte. Kanske rör den på sig, men i så fall långsamt, långsamt.


Det är bra två av de åtta hissarna som går ända upp till restaurangen, de andra stannar på 43:e våningen. Men ingenting utanför hissarna visar på vilka av dem så går ända upp. Det tar ett litet tag att lista ut hur det fungerar.

En gång fastade vi nästan mellan hisssdörren och den låsta metalldörren en halvmeter utanför till den roterande restaurangen högt däruppe.

Lite mytisk är också våning fem. På displayen i hissen finns ingen knapp för 5:an, men av tiden det tar för hissen att komma mellan 4:an och 6:an förstår man att det måste finnas en våning 5 där också. Vi kunde naturligtvis inte motstå frestelsen att kolla upp det med hjälp av en snillrik plan som involverade ett antal färder upp och ner tills vi hade hissen för oss själva och sedan en brandtrappa.

Vad vi såg? Det förblir en hemlighet.