27 april 2011

Det mytiska Yanggakdo

Det är på det 47 våningar höga hotell Yanggakdo som de flesta utlänningar hamnar när de besöker Pyongyang. Yanggakdo ligger på en ö mitt i floden Taedong som delar Pyongyang i två delar.

Högst upp i hotellet finns en roterande restaurang, men ingen verkar riktigt säker på om den roterar eller inte. Kanske rör den på sig, men i så fall långsamt, långsamt.


Det är bra två av de åtta hissarna som går ända upp till restaurangen, de andra stannar på 43:e våningen. Men ingenting utanför hissarna visar på vilka av dem så går ända upp. Det tar ett litet tag att lista ut hur det fungerar.

En gång fastade vi nästan mellan hisssdörren och den låsta metalldörren en halvmeter utanför till den roterande restaurangen högt däruppe.

Lite mytisk är också våning fem. På displayen i hissen finns ingen knapp för 5:an, men av tiden det tar för hissen att komma mellan 4:an och 6:an förstår man att det måste finnas en våning 5 där också. Vi kunde naturligtvis inte motstå frestelsen att kolla upp det med hjälp av en snillrik plan som involverade ett antal färder upp och ner tills vi hade hissen för oss själva och sedan en brandtrappa.

Vad vi såg? Det förblir en hemlighet.

8 kommentarer:

 1. Men hallå, inte väcka vår (åtminstone min) nyfikenhet sådär. ;)

  SvaraRadera
 2. Vad spännande, skulle ju nästan kunnat tillbringat minst en dag enbart på hotellet för att utforska allt mystiskt som förekom där;)

  Nu blir jag så nyfiken vad det fanns på våning fem:)

  Har inte fått fram arkitekten ännu, men hittat lite annat kul, t.ex får en turist inte åka tunnelbana mer än mellan två stationer;)

  annette

  SvaraRadera
 3. annette: Det där med tunnelbanan har jag egen erfarenhet av. :-)

  SvaraRadera
 4. Nu har jag googlat på våning fem;)

  Någon mer som har undrat, men den personen kom visst aldrig dit, däremot fanns det visst en bordell på våning fem;-))

  annette

  SvaraRadera
 5. Bordellen fanns på våning sju!!!

  annette

  SvaraRadera
 6. meh! Så taskig du är, nu kommer jag att ligga och fundera på vad det kan vara med våning 5 hela natten ;o)

  SvaraRadera
 7. annette: ja, våning 7 har också en aura av mystik. Men dit kan man i alla fall ta sig via hissen. Ibland är det släckt där i korridoren ser man från hissen och ibland lyser det.

  SvaraRadera
 8. Helena: Fundera på du ;-)

  SvaraRadera