24 september 2011

Delfinspaning

En höjdare på Azorerna är att åka ut med båt och spana efter valar och delfiner. Vi valde bort stora reseföretagets samarbespartner och hängde i stället med båten Mobi-Dick i fyra timmer ut på Atlanten en blåsig eftermiddag. Vi visste att inga valar siktats den senaste veckan, men delfiner kanske vi kunde få se i alla fall.

Mobi-DickDet var många som ville med ut och spana denna dag trots blåsten som gjorde havet lite gropigt. Kaptenen varnade oss för att det var svårt att se både valar och delfiner under sådana förhållanden, men om det var ok med oss skulle vi försöka i alla fall. Det var ok.


Det gungande lite i början men lugnade sig betydligt efter en stund och vi spanade på. Kaptenen stod i fören och spejade intensivt och efter en dryg timme kunde vi verkligen sikta den första delfinen.

Under en lång stund åkte vi långsamt jämsides, framför och bakom delfinerna och de lekte runt båten. Jättekul att få se.

delfin
delfiner
delfin

Några valar fick vi inte se den dagen, men att få se delfiner i Atlanten räckte faktiskt. Senast jag var på valspaning var i Sydafrika för ett år sedan och då hade jag turen att få se flera stycken knölvalar. Där kunde jag inte ta några bilder för jag hade jämt göra med att hålla mig kvar på båten bland de stora vågorna. Nu kunde jag ta bilder, men såg inga valar... Men som sagt, jag är nöjd med delfinerna.