17 december 2011

Det osar

På den fria dagen i Tokyo var vi ett litet gäng som bestämde oss för att ta oss till Hakoneområdet för att se om vi kunde få en skymt av Japans högsta berg Fuji. Det är tydligen inte självklart att man kan se det eftersom det ofta ligger insvept i moln.

I alla fall var turen till Hakone riktigt trevlig, men många olika transportmedel - tunnelbana, pendeltåg, bergbana, linbana, båt och buss. Har jag glömt något nu?

På vägen kom vi till vulkandalen Owakudani med svavelosande rök som steg upp ur marken och heta källor. Specialiteten här var de ägg som hade kokats på plats och fått ett svartfärgat skal av svavlet (så fungerar det väl?). Äggen skickades upp på bergssidan i en lastlinbana, kokades i den heta marken och förtärdes därefter av hugade turister på plats eller skickades ner i linbanan igen för att säljas vid restaurangerna /shoppingområdet lite längre ner.

När de svarta äggen hade skalats såg de ut som vanliga kokta ägg, så jag förstod nog egentligen inte de inhemska turisternas fascination för dem. Men det var kul att se området och det luktade verkligen ... svavel.


Så frågan är väl nu - fick vi se Fuji?

4 kommentarer:

 1. Wow, låter helt overkligt! Undrar hur nyttiga de där vulkanäggen är egentligen.

  P.S. Om du har möjlighet så se den japanska filmen (Avsked) som visas på SVT ikväll. Mycket sevärd!!

  SvaraRadera
 2. Det är väl ungefär som när man färgar ägg i lökskal antar jag, med en annan färgskiftning bara. Fast rent svavel bör ge en gul färg, så jag tror det är järnsulfid som är en förening av svavel och järn. Den är svart.

  Jag får kanske sätta mig framför SVT i kväll, jag också. Om jag nu klarar av att hitta rätt kanal på tv-apparaten förstås. Är inte hemma hos mig själv ännu och min väninna har farit iväg på vift.

  SvaraRadera
 3. Häftig med all rök, men hur kändes det andas där efter ett tag, svavel är ju rätt så ettrigt.
  Säger som Susanne att det är väl som att koka ägg i t.ex lökskal men färgen stämmer inte riktigt med svavel, och jag vet inte hur genomträngligt ett äggskal är!
  Men tron kan ju forsätta berg, och japanerna gillar ju allt som är "nyttigt"!
  Kul med så många olika transportmedel, skickligt av Er klara det!!

  annette

  SvaraRadera