13 februari 2008

Debatt i Sera

Mitt bidrag till ordlös onsdag tidigare idag visade en munk som hade bråttom. Han var på väg med stora kliv mot Seraklostrets eftermiddagsdebatt bärande sin sittkudde i ena handen.

På eftermiddagarna tar munkarna i Seraklostret ledigt från sina studier och roar sig med att debattera i klosterträdgården. De samlas i grupper. Det är grupper av munkar som inte har kommit så långt i sina studier för sig och andra grupper av mer erfarna munkarna en liten bit därifrån.

Det går mycket livligt till. Debatten är oftast mellan två personer - den ena ställer frågor och den andre ska svara så "smart" som möjligt. Dom hejas på av de andra munkarna och ibland blir det riktigt fysiskt, dock i trivsam anda. Frågor och svar flyger fram och tillbaka.

Debatten kan börja med att den ene ställer en till synes enkel fråga, t ex Är himlen blå? Sedan drar det igång. Utfrågaren försöker hela tiden slå hål på svararens resonemang genom nya frågor. utfrågaren markerar ofta sina frågor genopm att klappa den ena handen hårt i den andra och stampa med foten. Vilken underhållning för åskådarna!

Här kommer lite fler bilder från munkarna i Seraklostret.
4 kommentarer:

 1. Återigen jättefina bilder!

  Tänkte på den där debatten... inte så mycket behållning för en som inte behärskar språket... men säkert en upplevelse hursomhelst!

  SvaraRadera
 2. Det var ju vissa språkproblem, det är klart. Jag missade ju själva poängen med debatterna. Men stor upplevelse i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Ja något ska väl även munkar roa sig med :D

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder! Låter som ett ställe man kan spendera lång tid på bara genom att lyssna och titta! Skulle gärna besöka stället!

  SvaraRadera